Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Porto naar Lissabon voor foodies

Porto naar Lissabon voor foodies

Terug

Pittoreske fietstochtjes tussen het traditionele Porto en het romantische Lissabon 

De fietsroute van Porto naar Lissabon is een aangename tocht die de twee bekendste steden van Portugal verbindt en waar je verschillende culturele hotspots kunt bezoeken. Dit is in combinatie met een fietstocht door de natuur en filmachtige kustroutes. De start vindt plaats in Porto, één van Europa’s mooiste steden, dat erkend wordt als Unesco Wereld Erfgoed. Leer meer over het bekende drankje ‘Port’ en ontdek de sterke culinaire dimensie die eraan vasthangt. Proef en ruik de omgeving en laat de zon op je lichaam stralen terwijl je op een gemoedelijk tempo langs de mooiste kustplaatsen fietst. Neem een kijkje in Aveiro dat ook wel het Venetië van Portugal wordt genoemd met zijn kanalen en zoutpannen. Daarnaast heb je nog het levendige kuststadje Figueira da Foz, het beroemde Nazaré-strand en het omwalde dorp van Óbidos en als hoogtepunt en laatste deel Lissabon, dat niet kan ontbreken tijdens de vakantie. Op de rechterbank van de Tagus-rivier zie je de hoofdstad van Portugal gracieus rusten op de golvende heuvels. Het uitzonderlijk heldere licht is al decennia een inspiratiebron voor schrijvers, fotografen en regisseurs. De felgekleurde gebouwen, de okerkleurige dakpannen, de smalle steegjes die de Middeleeuwse restanten blootleggen geven Lissabon een unieke atmosfeer. De stad heeft het beste uit het Noorden van Europa maar ook een warme sfeer die je alleen in de Mediterrane steden terugvindt.

Hoogtepunten

- De twee belangrijkste steden van Portugal in 1 vakantie.
- Fietsen op een gemoedelijke manier langs de kust met enkele stops bij bezienswaardigheden.
- Accommodatie in bruisende steden dicht bij de zee, waaronder sommige met zicht op het strand.
- Genieten van goudkleurige stranden, het platteland en de bossen.
- Fietsen door het beschermde natuurpark van de São Jacinto duinen.
- Ontdekking van Aveiro, Figueira da Foz, Nazaré en Óbidos.
- Dagelijkse visvangst uit de Atlantische Oceaan.
- Porto, bekend vanwege zijn wijn en attractieve stad (Unesco Werelderfgoed). Verkozen tot beste Europese bestemming in 2012 en 2014.
- Steden die bol staan van Romaanse, Barok en Neoklassieke architectuur.
- Lissabon, de hoofdstad van het licht, vormt een mix van traditie en kosmopolitische invloeden met tal van shopping- en gastronomische mogelijkheden.


Dag 1 – Porto
Vanuit de luchthaven van Porto (Portugal), waar je zal aankomen, is er een transfer naar het hotel in Porto in het stadscentrum. Verken de stad en neem een kijkje in de Middeleeuwse Ribeira-wijk. Porto is niet alleen Wereld Erfgoed maar ook een historische parel met meer dan 150 beschermede monumenten. Trap zachtjes langs de beroemde Eiffelbrug en aanschouw hoe de Portugese wijnloges bergop staan aan de zuidelijke oevers van de Douro-rivier. Het lijkt bijna een onmogelijke opgave om een plaats voor het eten te kiezen ’s avonds aangezien Porto beroemd is vanwege zijn uitstekende wijn en hoogstaande culinaire adresjes.
Overnachting in Descobertas Boutique Hotel**** of gelijkwaardig.

Dag 2 – Porto naar Furadouro
Op de tweede dag ruil je de drukte van stad de in voor de rust en stilte van de Atlantische kust. Je zal een aangename fietstocht beleven langs de kust en je komt ook deels langs enkele dennenbossen. De dag eindigt in Furadouro, een gezellige stad die bekend staat vanwege haar excellente visgerechten. Smakelijk!
Overnachting in Furadouro Boutique Hotel Beach & Spa**** of gelijkwaardig

Dag 3 – Furadouro naar Aveiro
Tijdens deze etappe moet je zeker een bezoek brengen aan het kleine dorp Costa Nova, met zijn pittoreske centrum en veelkleurige huizen. Als je de tijd hebt om een trip te maken op een Moliceiro, de handgeschilderde houten boten die gebruikt worden om zeewier te verzamelen, aarzel dan niet. Vaar door de kanalen van het Portugese Venetië in een van de mooie bootjes en laat je in vervoering brengen door de typische lekkernijen van Aveiro. Een deugd voor buik en je ogen. Daarnaast kun je meedoen aan een workshop waar je leert hoe je ze zelf kunt maken! Het beste daaraan is, dat je je eigen creaties mag opeten. Je zou de zoutpannen ook moeten bezoeken om het helende gevoel van zeezout op je huid te ervaren. Dans naast de zoutpannen met de wind in je haar, gewoon hemels. Je fietstocht van vandaag is een aangename 49 kilometer door het beschermede natuurreservaat van de duinen van São Jacinto.
Overnachting in Melia Ria Hotel & Spa**** of gelijkwaardig

Dag 4 – Aveiro - Figueira da Foz
Vandaag verlaat je de betoverende stad Aveiro en trek je richting Figueira da Foz. Fiets rustig langs het Venetië van Portugal en geef je ogen de kost aan al die kanalen. Geniet van de natuur met een hemelse fietstocht door de groene velden. Wanneer je Mira hebt bereikt zie je onmiddellijk het goudkleurige effect van de zon op het strand, het water, de vegetatie en contrasterende kleuren in het landschap. Neem ook zeker de tijd om het charmante vissersdorpje Praia de Mira te bezoeken en foto’s te maken van de kleurrijke houten huisjes (Palheiros). Verdiep jezelf in de gastronomische visspecialiteiten. Kuier langs de prachtige lagune van Mira en geniet van de mooie omgeving. Het door duinen omgeven dorp Praia da Tocha heeft een reusachtig groot gouden strand dat helemaal tot in het Noorden rijkt. Figueira da Foz is niet alleen bekend vanwege de mooie stranden, het is ook de ideale bestemming om uit te rusten en te dromen over de mooie omgeving.
Overnachting in Universal Boutique Hotel & Spa**** of gelijkwaardig

Dag 5 - Figueira da Foz - São Pedro de Moel
Tijdens deze etappe leer je de Portugese zilverkust beter kennen. Je zal fietsen tussen lange, mooie stranden en grote dennenbossen. De dennenbossen werden geplant in de 15de eeuw en dienden als materiaal voor de boten die werden gebruikt tijdens de Portugese ontdekkingsreizen. Vandaag is het uitgegroeid tot een groot bos waar je allerlei activiteiten kan doen. De route voert je verder over een fietspad langs de Estrada Atlântica (Atlantische weg). Wat dacht je van een stop in Praia da Tocha zodat je de palheiros (typische houten vissershuizen) kan bewonderen? Of een bezoekje aan São Pedro de Moel? Het heeft één van de mooiste stranden aan de Portugese kust, met een prachtige locatie op slechts een steenworp afstand van Pinhal de Leiria. De plaats is erg geliefd onder surfers vanwege de smaakvolle en aristocratische sfeer. Bovendien ben je aan de noordkant afgeschermd door steile rotsen en aan de zuidkant door een smalle beek. Ontdek de schoonheid van de zee en ga een keer diepzeevissen vlak bij de vuurtoren. Aan de kliffen ga je veel verschillende vissen, zoals zeebaars en goudvissen, kunnen aantreffen.
Overnachting in Mar & Sol Hotel**** of gelijkwaardig

Dag 6 - São Pedro de Moel - Nazaré - Óbidos
Vandaag staat er een bezoek aan Nazaré gepland. Nazaré heeft één van de mooiste stranden van Portugal en is ook bekend als mooie havenstad. Waarom hiernaartoe gaan? De atmosfeer is erg leuk, je hebt er houten vissersboten met allerlei kleuren die op verschillende wijze gedecoreerd zijn én bovendien nog steeds gebruikt worden. Een andere traditie is die van de 7 schorten. De vrouwen van de vissers dragen nog steeds 7 kleurrijke schorten in laagjes over elkaar, net zoals houten klompen en een zwarte hoofddoek. Op het hoogste punt van de klif vind je de roots van Nazaré. De legende gaat dat een ridder die gered werd door de Heilige Maagd Maria hier werd geboren. Ga van daaruit naar de Belvedere en laat je gedachten los op de oceaan en het prachtige zicht over Nazaré.  Óbidos is de laatste bestemming van de dag. Óbidos is een kleine en charmante omwalde stad die zo zou kunnen figureren als locatie voor de set van een Middeleeuwse film. Het is zorgvuldig bewaard gebleven en de bewoners zijn dan ook erg in de weer met het behouden van de architecturale waarde van de talrijke monumenten, smalle straten en kalkstenen huizen. Ook indrukwekkend; de 18de-eeuwse blauwe tegels die op de zuidelijke poort van de stad te zien zijn. De poort doet tevens dienst als hoofdingang van de stad.
Overnachting in Josefa d'Óbidos Hotel**** of gelijkwaardig

Dag 7 – Óbidos - Lissabon
Nadat je de nacht heb doorgebracht in Óbidos is het tijd om de fietsen achterwege te laten en je voor te bereiden op het einde van de reis. Een transfer zorgt ervoor dat je eerst nog een dag kan doorbrengen in Lissabon. Nadat je eerst hebt ingecheckt in je hotel is er nog genoeg tijd om de stad te ontdekken. Lissabon ademt met zijn romantische sfeer en mooie locatie aan de zee steeds een unieke sfeer. De start van je dag in Lissabon begint bij twee historische monumenten: de toren van Belèm en het klooster van Jerónimos. Allebei zijn ze verkozen tot Unesco Wereld Erfgoed vanwege hun nadrukkelijke schoonheid en stijl die ontsproten is uit de beroemde Portugese ontdekkingsreizen. Breng ook zeker een bezoekje aan Alfama. De oudste wijk van Lissabon is gelegen aan de zuidoostelijke kant van de heuvel en is een gezellige buurt met tal van kleine steegjes en steile trappen. Bairro Alto is dan weer een wijk met heel andere kenmerken. Deze volkse buurt dateert uit de 16de eeuw en heeft door de loop der jaren vooral een bohemische aantrekkingskracht gehad op artiesten en schrijvers. Overdag is het er verrassend stil maar wie ’s avonds op pad gaat, ziet de buurt veranderen in een bruisende plek met tal van leuke plekken om uit te gaan. Achter de kleurrijke en vaak met graffiti bespoten gevels schuilt een mix van internationale en traditionele restaurants, toeristische Fado-huizen, bars en alternatieve winkels die tot laat in de avond open zijn. 
Overnachting in Turim Europa Hotel**** of gelijkwaardig

Dag 8 – Transfer naar de luchthaven van Lissabon
Transfer naar de luchthaven van Lissabon (Portugal) van waaruit je zal vertrekken. Einde van de tour.


Regio: Porto, Lissabon en het midden van Portugal
Duur: 8 dagen / 7 nachten; 6 etappes
Moeilijkheidsgraad: Medium* (meer info in de PDF-bijlage)
Ideale reistijd: Maart tot november
Beschikbare fietsen: Hybride & E-Bike  

Porto naar Lissabon voor foodies

PT-BPOCOIM6-VT

01.03.20

17.04.20

18.04.20

22.04.20

23.04.20

31.04.20

01.05.20

30.09.20

01.10.20

30.11.20

2-5 pers 1.140,00 1.070,00 1.140,00 1.070,00 1.140,00
6-10 pers 892,00 975,00 892,00 975,00 892,00
Toeslag single 346,00 400,00 346,00 400,00 346,00
Wijn , food & Boottocht 32,00  
Wine & Dine pakket 147,00  
Picknickpakketten (5) 102,00  
Toeslag e-bike 95,00 

Alle prijzen zijn per persoon
Aanvang van het programma is standaard op zondag

Inbegrepen
- organisatie van het programma
- 7 overnachtingen in vermelde hotels of gelijkwaardig op basis van een dubbel kamer met ontbijt
- dagelijkse transfer van de bagage
- gedeelde luchthaventransfer van Porto luchthaven naar het startpunt van het programma (minivan of minibus) zie opmerking onderaan  
- transfer van het hotel in Lissabon naar de luchthaven van Lissabon (minivan of minibus)
- transfer van Óbidos naar Lissabon
- Hybride fiets, bagagedrager, fietsmand, stuurtas (1 per 2 fietsen), slot (1 per 2 fietsen), helm en wegwerphoofdbescherming
- per groep: pre-paid GSM (met €10 belkrediet), toolkit, first aid kit, pomp, herstelkit en reserve binnenband 
- per groep: GPS met alle tracks en een roadbook met gedetailleerde informatie
- bewaarplaats voor de fietsen tijdens de nacht

Opties
- Wijn, degustatie en typische boot ervaring 
     dag 1 - 1 portwijndegustatie met bezoek aan een historische wijnkelder in Porto*
     dag 3 - 1 boottochtje in Aveiro met een typische Moliceiro boot
     dag 3 - Degustatie van specialiteiten van Aveiro: 1 gebak, 1 likeur en koekjes
* enkel voor deelnemers met vroege aankomst omdat laatste bezoek start om 17u45
- Wine & Dine pakket met 2 diners
     dag 1 - Gourmet diner in Porto - 3-gangenmenu met wijn  
     dag 7 - Fado avond met 3-gangenmenu met wijnen, typische Fadomuziek voorstelling in Lissabon
- Picknickpakket: 5 lichte maaltijden om mee te nemen met de fiets
- E-Bike: 5 versnellingen (volgens beschikbaarheid gezien het beperkt aantal E-Bikes)

Niet inbegrepen
- Vluchten (prijs op aanvraag)
- Gids en ondersteuningsvoertuig (prijzen op aanvraag)
- Maaltijden, wijnervaringen en kookervaringen (optie zie prijstabel)
- E-Bike toeslag (zie prijstabel)
- Verzekering
- Persoonlijke uitgaven
- Alle niet vermelde diensten

Opmerking
De prijzen omvatten gedeelde luchthaventransfers gebaseerd op een min. van 4 personen.
2 of 3 personen betalen echter dezelfde prijs als het programma aanvangt op een zondag, zoniet wordt een toeslag aangerekend van €120 per persoon. 

Downloads

Technische fiche [269 KB]

Fietsen [646 KB]