Home > Bestemmingen > Europa > Portugal > Fietsvakanties > Langs de kust van Alentejo

Langs de kust van Alentejo

Terug

Deze fietstocht langs de kust van Alentejo neemt je mee door enkele van de ongerepste en mooiste landschappen van Portugal met natuurparken en reservaten zoals het Estuário do Sado, Lagoas de Santo André en Sudoeste Alentejano, eindigen aan de Costa Vicentina, met steeds het koele blauwe water van de Atlantische Oceaan op de achtergrond.
Voor wie de tour boekt met ondersteuning of begeleiding kan genieten van heerlijke picknicks op prachtige plekjes in de natuur of in het witte zand van een afgelegen strand... er gaat echt niets boven! Voor wie de zelfbegeleide tour kiest krijgt tips waar men kan stoppen voor de lunch.
Boek je de tour met gids dan kom je meer te weten over olijfolie, kurkwinning en de vele toepassingen, rijstvelden, dennenbossen, de dictatuur onder Salazar en vele andere interessante weetjes.
Gemakkelijke en vlakke veilige routes met hier en daar een kleine uitdaging zorgen voor een ontspannen en leuke tour.

Deze tour kan je maken op 3 manieren:
1. met een lokale gids die je de hele dag begeleidt en uitleg geeft (een echte aanrader!)
   optioneel: luchthaventransfers en maaltijden

2. met een ondersteunend voertuig - die je volgt, aanwijzingen en uitleg verschaft
   
optioneel: luchthaventransfers en maaltijden
3. zelf begeleid met een roadbook en GPS 
   
optioneel: luchthaventransfers 

Hoogtepunten

  • fietsen langs het beschermde natuurpark van Zuidwest Alentejo en de Costa Vicentina
  • ontelbare rustige stranden, hoge kliffen en verborgen baaien
  • een gastronomisch paradijs: wijn, lokale gerechten, gebak en onvergetelijke picknicks op het strand
  • leuke en ontspannende dagen op uw eigen tempo

Dag 1          Aankomst
Transfer van de luchthaven van Lissabon naar Sesimbra (45m.) - enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours. Sesimbra is een schilderachtig vissersdorp gelegen in het hart van het Arrábida Natuurpark.
18u00 - eerste briefing over de tour 
Welkomstdrank in het hotel en diner in een lokaal visrestaurant (inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours)
Overnachting in Hotel do Mar (charme-versie) of Sana Park Hotel 4*
Voor wie laat aankomt raden we aan een extra dag te verblijven in Sesimbra en te genieten van het strand, het zwembad, de lokale markt en het fort of te fietsen tot Cabo Espichel voor een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan. 

Dag 2          Arrábida Natuurpark - van Sesimbra naar Setúbal
De rit van vandaag start met een bezoek aan de vissersmarkt van Sesimbra, gevolg door de beklimming naar het kasteel met een mooi zicht over de haven van Sesimbra.
Daarna fiets je door het natuurpark Arrábida tot aan de zee waar een picknick op je wacht (enkel inbegrepen 
in de ondersteunde en begeleide tours)
Na een onvergetelijke lunch en een dip in de oceaan fiets je verder naar Setúbal, een levendige en welvarende stad. Overnachting in Hotel do Sado (charme-versie)

Afstand: 40 km - Totale beklimming: 780m (lichtere optie mogelijk - zie verder) - Niveau: middelmatig - Terrein: heuvelig maar prachtige route, de inspanning meer dan waard! 4 langere beklimmingen of 3 als men start aan het kasteel van Sesimbra.
Lichtere optie: neem een transfer naar het kasteel (4km en 250m beklimming minder)
Zwaardere optie: 19km extra met 250m extra beklimming
Upgrade optie verblijf: Casa de Palmela gelegen op 4 km van Setúbal, is een 17de-eeuws familiepaleis omgevormd in een charmehotel met prachtig uitzicht op het natuurpark of Rio Art Hotel in het stadscentrum. 

Dag 3          Wijn en rijstvelden - van Setúbal naar Carvalhal
De dag begint met een bezoek aan het centrum van Setúbal gevolgd door de oversteek per ferry van de Sadorivier, waar een gezonde kolonie tuimelaars leeft.
Al rijdend langs de zandduinen van het schiereiland Troia wat ooit een eiland was, komen we bij de wijnproeverij (
enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours).
Daarna fietsen we verder naar het strand om te zwemmen en een heerlijke picknick (enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours). Het 50km lange witte zandstrand van Comporta is het grootste van Portugal.
Na de lunch houden wilde zilverreigers en ooievaars u gezelschap in de rijstvelden, een Moors erfgoed tot aan de transferstop. Wie zich fit genoeg voelt kan verder fietsen tot Santo André en genieten van het Sado Natuurpark. Overnachting in Hotel Vila Park met zwembad 
Afstand: 35 km - Totale beklimming: 440m - Niveau: licht - Terrein: vlak met 6km onverharde wegen.
Transfer naar Santo André of extra 36 km fietsen met 100m extra beklimming (in dit geval fiets je tot aan het hotel)
Inbegrepen in ondersteunde en begeleide tours: wijndegustatie, picknicklunch, diner

Dag 4          Lagunes - van Santo André naar Santiago do Cacém
Na de eerste opwarming verkenning van een aantal ecosystemen van zoetwaterlagunes, een paradijs voor dieren in het natuurreservaat van Santo André en de Sancha lagunes. Na een drankje aan zee rijden we verder naar een unieke openlucht bibliotheek van marmer, gevolgd door een picknick in een kurkeikenbos (
enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours)
Daarna gaan we op bezoek bij een familie die eigenaar is van een kleine olijfmolen, al generaties lang.
De rit eindigt in Santiago do Cacém, een interessand en oud stadje met geweldige aristocratische architectuur en een kasteel met een onvergetelijk uitzicht.
Overnachting in Hotel Dom Nuno (charme-versie)  

U kunt uw accommodatie upgraden naar Octant Santiago, 4*. Hier kunt u genieten van een heerlijk diner geserveerd in een restaurant met showcooking, of een kookles boeken. Als je waarde hecht aan een goed hotel, kun je hier ook de nacht ervoor overnachten. In dit geval zal uw transfer op dag 3 naar deze plaats zijn in plaats van naar Santo André en de dag erna voegt u 10 km toe aan uw route om de dag van de Lagunes te fietsen. In sommige maanden is dit de enige manier om in dit hotel te verblijven, omdat ze minimaal 2 nachten hebben. 
Afstand: 36 km - Totale beklimming: 450m - Niveau: middelmatig - Terrein: heuvelachtig met een finale beklimming en 3km onverharde wegen.

Dag 5          Van het kasteel naar de zee - van Santiago do Cacém naar Porto Covo
We verlaten Santiago natuurlijk niet zonder zijn rijke geschiedenis vol ridders en jonkvrouwen te verkennen. Het uitzicht vanaf de top van het kasteel is de kleine klim meer dan waard.
Santiago is ook het land van de wind, dus met het bezoek aan de laatst werkende windmolen neem je afscheid van deze stad en rijd je door een weelderig groen eikenbos naar de kust.
De blauwe oceaan en de prachtige schistkliffen vormen het kader van de strandpicknick (
enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours) en begeleiden je verder tot het vissersdorp Porto Covo. De strandbaaien zijn indrukwekkend en op 5 minuten afstand van het hotel kun je zwemmen in zee. 
Overnachting in Hotel Porto Covo met zwembad 
Upgrade mogelijk naar Porto Covo SPA Hotel 

Afstand: 35 km - Totale beklimming: 440m - Niveau: licht+ - Terrein: klimmen in het begin maar daarna afdaling en vlak, enkele onverharde wegen
Inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours: picknicklunch
Diner is niet inbegrepen. In het centrum zijn een aantal restaurants

Dag 6          Route van de vissersbaaien - van Porto Covo naar Vila Nova de Mil Fontes
De vesting die vroeger de natuurlijke haven beschermde tegen aanvallen van piraten is de eerste stop van deze dag. Het perzikeneiland (Ilha do Pessegeiro) ligt te poseren voor een foto.
Kort daarna is er de mogelijkheid om de oceaan in te lopen, een echt uitdagende ervaring in deze vissershaven waar het uitladen van de vis en de lamprei die in de zon ligt te drogen altijd een interessante ervaring zijn.
De lunch in een restaurant met uitzicht op het strand sluit de voormiddag af.
In de namiddag kan men naar het strand of wat snuisteren in de straatjes en winkeltjes van Vila Nova de Mil Fontes of direct naar het verblijf rijden, een romantisch hotel met zwembad en prachtig zicht op de rivier.
Overnachting in Monte do Zambujeiro met zwembad 

Hoewel ons gekozen hotel een prachtige boerderij is en voor de meeste gasten een hoogtepunt van de tour, verblijven sommigen liever in het centrum van het dorp, wat ook een mooie optie is. Laat ons weten of dit uw voorkeur heeft.
Afstand: 24 km - Totale beklimming: 350m - Niveau: licht+ - Terrein: vlak met enkele onverharde wegen
Picknicklunch en diner: enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours

Dag 7          De kliffenroute - circulaire route
Op de laatste dag van de fietstocht hoef je je koffers niet in te pakken, je zet de camera gewoon in de landschapsmodus en je rijd over wegen die alleen door de locals worden gebruikt, meestal makkelijke zandwegen. Zoals altijd is een alternatieve asfaltweg mogelijk, maar je zou de geweldige kliffenrit missen!

Maak je klaar om al je camera-MB te gebruiken om foto's te maken van toprotsen die gevaarlijk in de oceaan staan, versierd met ooievaarsnesten, onontdekte verborgen baaien en kleine stranden en kliffen met een indrukwekkend scala aan kleuren en contrasten.
Leg al deze momenten vast en deel ze ... ja, het is tijd voor selfies!

Het podium voor de laatste picknick is een strand, ommuurd door gekantelde kliffen die uitnodigen tot een luie middag in de zon. Als de tijd rijp is, gaan we terug naar Vila Nova de Milfontes. Onderweg stoppen we voor een laatste duik en drankje op het fantastische strand van Almograve. Je verdient het!!!!!!!
De reis eindigt met een welverdiend diner met enkele verrassingen in een zeer authentieke sfeer.
Afstand: 60 km - Totale beklimming: 515m - Niveau: licht+ - Terrein: vlak met veel onverharde wegen
Picknicklunch en diner: enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours

Dag 8          Vertrek
Transfer naar de luchthaven van Lissabon (3 uur) - 
enkel inbegrepen in de ondersteunde en begeleide tours. Voor de zelfbegeleide tour is de transfer optioneel (prijs op aanvraag).

Deze tour kan makkelijk worden gecombineerd met de tour Wild Algarve die er direct op aansluit of de tour Kastelen en Wijn van Alentejo waarvoor we een transfer voorzien naar het binnenland van Alentejo.

prijzen 2024

Fietstour Langs de kust van Alentejo - charme
PT-CCCAL7-TA

01.01.24

31.03.24

01.04.24

30.06.24

01.07.24
31.08.24

01.09.24

31.10.24

min 2 volw. met roadboek (zelf begeleid) 1.435,- 1.560,- 1.710,- 1.560,-
min 2 volw. met ondersteunend voertuig 3.100,- 3.225,- 3.380,- 3.100,-
min 2 volw. met gids 4.645,- 4.770,- 4.925,- 4.645,-
min 4 volw. met roadboek (zelf begeleid) 1.150,- 1.275,- 1.425,- 1.275,-
min 4 volw. met ondersteunend voertuig 2.065,- 2.190,- 2.345,- 2.065,-
min 4 volw. met gids  3.050,- 3.175,- 3.330,- 3.050,-
groepstour met vaste afreisdata    4.050,-
Fietsen    
Touring Bike (inbegrepen bij tours met ondersteuning/gids) 102,50
E-Touring bike (tours met ondersteuning/gids toeslag 100,-) 205,00
GPS huur voor zelf-begeleide tours 51,25
Toeslagen - per persoon  
toeslag voor aanvang op andere dagen dan zaterdag 123,-
transfer naar Sesimbra min. 2 pers  56,50
transfer naar Sesimbra min. 4 pers 51,25
transfer van Vila Nova de Milfontes naar luchthaven min. 2 pers 159,-
transfer van Vila Nova de Milfontes naar luchthaven min. 4 pers 108,-

Prijzen zijn persoon 
Single arrangement is mogelijk (op aanvraag)
Inlassen van extra rustdagen is mogelijk en zelfs aangeraden (prijs op aanvraag)

Inbegrepen met roadboek met ondersteuning met gids
Dubbel kamer met ontbijt
Mappen, nota's over de route en geschiedenis van de regio
24 uur telefoon support
Ongevallenverzekering
Transfer van bagage tussen de hotels
Basis gereedschap
Transfer van Carvalhal naar Santo André
Souvenir 
Luchthaventransfers X
Ferry oversteek
Support wagen met gids  X
Fiets, helm, tas X
Water en fruit X
5 x picknicklunch X
1 x lunch in regionaal restaurant X
1 x petisco's snack lunch X
5 x Dinner met wijn  X
1 x wijndegustatie X
EHBO X
Fietstruitje
Gids X X

Prijzen voor premium-versie op aanvraag

Niet inbegrepen
- Vluchten 
- Annulerings- en reisverzekering  
- Diefstalverzekering voor de fiets 
- Persoonlijke uitgaven
- Alle niet vermelde diensten 

Het is mogelijk om deze tour te doen met gids met een eigen samengesteld groep(je). Contacteer ons voor een offerte.

Groepsreis (charmehotels) met vaste afreisdata in 2024: 13 april, 18 mei, 15 juni, 7 september, 28 september